Korjaukset ja muutostyöt

Valaisinkorjaamo Pannuhuoneella Tampereella teemme mm. valaisimien
sähköistyksiä, suojamaadoituksia, mekaanisia korjauksia,
valaisimien varsien lyhennyksiä, pidennyksiä, öljylamppujen ja muiden lyhtyjen sähköistyksiä sekä valolähteiden muutoksia.
Puhdistamme ja kunnostamme kristallikruunuja.

Tuo valaisimesi kuntoarvioon!

Valaisimien valmistusta

Suunnittelemme sekä valmistamme valaisimia vaikka lahjaksi, kotiin, yrityksiin, ravintoloihin, pubeihin, toimistoihin, asiakastiloihin ym.
Kerro mitä haluat, niin suunnitellaan yhdessä!

Uusimmat kuvat

Juhlatalo Tapiola Tampereella

Kuvagalleriassa lisää kuvia!

1_4.3.23

Näin monia

Käyntejä kotisivuilla:1023750 kpl
Share |

Juttuja

Juhlatalo Tapiolan mietteitä remontistaan

Osana Tapiolan juhlasalin remonttia uusittiin myös kattovalaisimet. Vanhat loisteputket olivat tulleet tiensä päähän ja halusimme tilaan myös pintaremontin myötä hieman juhlavammat ja aikakauteen sopivat valaisimet. Kuuden samanlaisen vanhan valaisimen etsiminen osoittautui kuitenkin yllättävän haastavaksi. Apu löytyi lopulta Valaisinkorjaamo Pannuhuoneelta Tampereelta! Kiitos Tapio Rajalalle asiantuntevasta palvelusta ja kuudesta upeasta mittojen mukaan kootusta valaisimesta! Kyllä näiden loisteessa kelpaa juhlia ja tanssahdella!

Muotoilu yhdistää koruja ja valaisimia

Valaisimien ja korujen vertaaminen on kuin valon ja kauneuden yhdistämistä – molemmat heijastavat suomalaista muotoilua ja skandinaavista perinnettä. Tässä blogissa tutkimme, miten nämä kaksi muotoilun alaa täydentävät toisiaan ja kunnioittavat rikasta suomalaista designperintöä.

Valaisimien ja Korujen Yhteys

Valaisimet ja korut ovat molemmat muotoilun muotoja, jotka yhdistävät esteettisyyden ja toiminnallisuuden. Ne ovat kuin kaksi eri säveltä samassa harmoniassa, jossa valaisimet tuovat valoa ja lämpöä tiloihin ja korut lisäävät loistoa ja persoonallisuutta kantajalleen.

Suomalaisen Muotoilun Perusta

Suomalainen muotoilu on tunnettu minimalistisesta ja toiminnallisesta lähestymistavastaan, jossa jokainen yksityiskohta on harkittu ja jokaisella esineellä on tarkoituksensa. Tämä perinne juontaa juurensa skandinaavisesta designfilosofiasta, joka korostaa yksinkertaisuutta, kestävyyttä ja luonnonmukaisuutta.

Tunnetut Suomalaiset Valaisinvalmistajat

 • Artek: Perustettu Alvar ja Aino Aallon toimesta, Artek on tunnettu yksinkertaisista, mutta elegantista valaisimistaan, jotka heijastavat suomalaista designia.

 • Innolux: Innoluxin valaisimet ovat modernin teknologian ja klassisen muotoilun yhdistelmä, joka tuo valoa suomalaisiin koteihin.

Tunnetut Suomalaiset Koruntekijät

 • Lapponia Jewelry: Lapponia on tunnettu ainutlaatuisista, luonnon inspiroimista koruistaan, jotka heijastavat suomalaista maisemaa ja luontoa.

 • Kalevala Koru: Kalevala Koru on yksi Suomen vanhimmista ja arvostetuimmista koruvalmistajista, joka ammentaa inspiraationsa suomalaisesta mytologiasta ja historiasta.

Valaisimien ja korujen vertailu paljastaa, kuinka molemmat muotoilun alat kunnioittavat ja jatkavat suomalaista ja skandinaavista designperinnettä. Ne eivät ainoastaan valaise ja korista, vaan myös kertovat tarinaa suomalaisesta luovuudesta ja innovaatiosta. Tämä kirjoitus on vain pintaraapaisu rikkaaseen suomalaiseen muotoiluperinteeseen, joka jatkaa elämistään ja kehittymistään.

Toivottavasti tämä juttu on antanut sinulle uuden näkökulman suomalaiseen muotoiluun ja sen ainutlaatuiseen tapaan yhdistää kauneus ja käytännöllisyys.

Muotoilun historiaa

Suomalaisen muotoilun historia on rikas ja monipuolinen, ulottuen varhaisista käyttötavaroista aina nykypäivän monimuotoiseen designiin. Tässä lyhyt yleiskatsaus suomalaisen muotoilun historiasta:

Varhainen historia ja juuret:

Suomalainen muotoilu on juurtunut syvälle maan kulttuuriin ja historiaan. Varhaisimmat säilyneet käyttötavarat ovat yksinkertaisia työkaluja, ja jo ennen teollistumista suomalaiset käsityöläiset valmistivat esineitä, jotka olivat paitsi käytännöllisiä myös esteettisesti miellyttäviä.

1950–1960-luvut – Kultakausi: 1950- ja 1960-luvut olivat suomalaisen muotoilun kultakautta, jolloin suunnittelijat kuten Tapio Wirkkala, Timo Sarpaneva, Kaj Franck ja Alvar Aalto saavuttivat kansainvälistä mainetta. Heidän työnsä tunnettiin Suomen rajojen ulkopuolella ja he toivat suomalaiselle muotoilulle maailmanlaajuista tunnustusta1.

Moderni muotoilu ja kansainvälinen tunnustus: Suomalainen muotoilu on tunnettu minimalistisesta ja funktionaalisesta lähestymistavastaan, jossa korostetaan yksinkertaisuutta, kestävyyttä ja luonnonmukaisuutta. Käsite “Finnish design” pohjautuu 1950-luvun taitajien menestyksekkäisiin taide-esineisiin ja teolliseen muotoiluun2.

Nykyhetki ja tulevaisuuden näkymät: Nykyään suomalainen muotoilu kattaa laajan kirjon eri aloja, mukaan lukien teollisen muotoilun, digitaalisen suunnittelun ja palvelumuotoilun. Muotoilulla on keskeinen rooli tasa-arvoisen yhteiskunnan ja kestävän tulevaisuuden rakentamisessa, ja se on integroitunut osaksi suomalaista arkielämää ja koulutusta3.

Suomalainen muotoilu jatkaa kehittymistään ja uudistumistaan, säilyttäen samalla perinteiset arvonsa ja laadukkaan käsityön perinteen. Se on olennainen osa suomalaista identiteettiä ja kulttuuria, ja sen vaikutus näkyy niin kotimaassa kuin kansainvälisilläkin areenoilla.

Lähteet: 3: Finna.fi 1: Yle.fi 2: Elävä arkisto | yle.fi

Suomalaisen muotoilun kenttä on täynnä lahjakkaita suunnittelijoita, jotka ovat saavuttaneet kansainvälistä mainetta. Tässä on joitakin tunnetuimpia nimiä:

Nämä suunnittelijat ovat vain muutamia esimerkkejä suomalaisen muotoilun rikkaasta historiasta, joka yhdistää käytännöllisyyden ja esteettisen kauneuden ainutlaatuisella tavalla. Heidän työnsä jatkaa inspiroimista ja vaikuttamista muotoilun maailmassa.

LED -valojen kehityksestä

Viime aikoina LED-valaistusteknologia on jatkuvasti kehittynyt monilla eri osa-alueilla. Tässä muutamia esimerkkejä uudistuksista ja kehityssuuntauksista LED-valoissa:

 1. Tehokkuus parantunut: LED-valot ovat muuttuneet entistäkin energiatehokkaammiksi. Uusimmat LED-valaisimet tarjoavat korkean valotehon ja samalla kuluttavat vähemmän sähköä verrattuna perinteisiin valonlähteisiin, kuten hehkulamppuihin tai loistelamppuihin.

 2. Värisäädettävyys ja älykkyys: Uudet LED-valaisimet tarjoavat yhä enemmän mahdollisuuksia säätää valon värilämpötilaa ja kirkkautta. Tämä antaa käyttäjille mahdollisuuden mukauttaa valaistusta eri tilanteisiin ja tunnelmiin. Lisäksi älykkäät valaistusratkaisut, kuten älykkäät lamput ja valaistusjärjestelmät, voivat olla ohjattavissa älypuhelimella tai äänikomentojen avulla.

 3. Parempi värintoisto: Uusimmat LED-valot tarjoavat entistä paremman värintoiston, mikä tarkoittaa, että ne näyttävät kohteiden värit luonnollisempina ja tarkempina. Tämä on erityisen tärkeää esimerkiksi kaupallisessa ja taiteellisessa valaistuksessa.

 4. Parempi lämmönhallinta: LED-valot tuottavat lämpöä, ja niiden suorituskyky voi heikentyä liiallisen lämmön vuoksi. Uusimmat valaisinratkaisut sisältävät parannettuja lämmönhallintamekanismeja, jotka pidentävät LED-valojen käyttöikää ja ylläpitävät niiden suorituskykyä.

 5. Ympäristöystävällisyys: LED-valot ovat ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja, koska ne kuluttavat vähemmän energiaa, sisältävät vähemmän myrkyllisiä aineita ja niiden käyttöikä on pitkä. Kehitystyö jatkuu entistä ympäristöystävällisempien valmistusmateriaalien ja -prosessien parissa.

 6. Kokonaisvaltaiset valaistusratkaisut: Yhä useammat yritykset ja yhteisöt ovat siirtymässä kokonaisvaltaisiin älykkäisiin valaistusratkaisuihin, jotka yhdistävät valaistuksen energiatehokkuuden lisäksi esimerkiksi liiketunnistuksen, päivänvalon hyödyntämisen ja etäohjauksen.

Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä LED-valaistuksen viimeaikaisista uudistuksista. Teknologian jatkuva kehittyminen ja innovaatiot tulevat todennäköisesti tuomaan lisää parannuksia LED-valojen tehokkuuteen, toimintamahdollisuuksiin ja kestävyyteen tulevaisuudessa.

Viime vuosien trendit vanhoissa valaisimissa

Viime vuosina on nähty useita trendikkäitä vanhojen valaisimien tyylejä, jotka ovat suosittuja kodin sisustuksessa. Tässä muutamia esimerkkejä:

 1. Art deco -tyyli: 1920-luvun ja 1930-luvun välillä suosittu art deco -tyyli on tullut takaisin suosioon, ja se sopii erityisesti eleganteihin ja futuristisiin sisustuksiin.

 2. Industrial -tyyli: Teollinen ja raaka tyyli on suosittu erityisesti loft-asunnoissa ja modernissa sisustuksessa. Se perustuu teollisiin valaisimiin ja metallirakenteisiin.

 3. Skandinaavinen tyyli: Skandinaavinen sisustus on yhä suosittua, ja se tarjoaa puhtaita ja minimalistisia linjoja sekä valoisuutta. Tämä tyyli perustuu puuhun ja raaka-aineisiin, kuten puupalkkeihin ja puuvalaisimiin.

 4. Vintage -tyyli: Vanhat valaisimet, kuten kristallikruunut ja messinkiset valaisimet, ovat yhä suosittuja ja voivat antaa kodin sisustukselle romanttisen ja perinteisen ilmeen.

Nämä ovat esimerkkejä trendikkäistä vanhojen valaisimien tyyleistä, joita ihmiset haluavat koteihinsa. Tärkeintä on löytää oma henkilökohtainen tyyli ja valita valaisimet, jotka sopivat juuri sinun kotisi sisustukseen ja tarpeisiisi.  Valaisinkorjaamo Pannuhuoneelta Tampereelta voit löytää juuri Sinun kotiisi sopivat tyylivalaisimet.   Myös huutokauppakamareiden ja kirpputorien ja antiikkiliikkeiden tarjontaa kannattaa seurata.

Valaisimet voivat vaikuttaa merkittävästi yleiseen hyvinvointiin useilla tavoilla:

 1. Valon määrä ja laatu: Riittävän valaistuksen saaminen ja oikeanlaisen valon, esimerkiksi luonnollisen auringonvalon, saaminen voi parantaa mielialaa, vähentää stressiä ja lisätä tehokkuutta.

 2. Melatoniinin tuotanto: Valaisimet, jotka tuottavat keinotekoista valoa, voivat häiritä melatoniinin tuotantoa ja heikentää unen laatua, mikä puolestaan voi vaikuttaa negatiivisesti yleiseen hyvinvointiin.

 3. Visuaalinen mukavuus: Valaistuksen säätely ja valaistuksen laadun varmistaminen voivat lisätä visuaalista mukavuutta ja vähentää silmien väsymystä.

 4. Turvallisuus: Riittävän valaistuksen saaminen esimerkiksi kotona tai työpaikalla lisää turvallisuutta ja vähentää tapaturmien riskiä.

Tässä on joitain keinoja lisätä asumismukavuutta valaistuksen avulla:

 1. Säädä valaistuksen määrää: Valaistuksen säätely ja valaistuksen määrän säätäminen esimerkiksi luonnollisen auringonvalon mukaan voi lisätä asumismukavuutta.

 2. Käytä eri valonlähteitä: Käyttämällä erilaisia valonlähteitä, esimerkiksi pöytävalaisimia tai lattiavalaisimia, voi luoda erilaisia valaistusympäristöjä ja lisätä asumismukavuutta.

 3. Huolehdi valon laadusta: Valon laadun huolellinen säätely ja varmistaminen, esimerkiksi värin lämpötilaltaan, voi parantaa visuaalista mukavuutta ja lisätä asumismukavuutta.

 4. Käytä himmennin-tekniikkaa: Himmennin -tekniikkaa käyttämällä valaisimissa voit säätää valon määrää ja lisätä asumismukavuutta.

 5. Huolehdi ympäristön väristä: Ympäristön värien huolellinen valinta ja säätely voivat lisätä asumismukavuutta ja luoda erilaisia tunnelmia eri tilanteisiin.

Tässä on joitain keinoja säästää sähköä valaistuksen avulla:

 1. Käytä energiatehokkaita valaisimia: Energiatehokkaat valaisimet, kuten LED-valaisimet, voivat säästää jopa 90% energiaa verrattuna perinteisiin hehkulamppuihin.

 2. Käytä säätimiä: Valaisinten säätimet, kuten ajastimet ja liiketunnistimet, voivat säästää sähköä välttämällä turhia valaistusjaksoja.

 3. Vältä tarpeettomia valaistuksia valaisemalla vain tarvittavia tiloja.

 4. Valitse valonlähteet huolella ja harkiten, ja valitse ne, joilla on pieni sähkökulutus.

 5. Huolehdi, että valaisimet ovat kunnossa ja että ne toimivat tehokkaasti. Se vähentää sähkökulutusta.

 6. Nämä ovat vain joitain esimerkkejä siitä, kuinka valaistuksen avulla voi säästää sähköä. On tärkeää, että huolehdit valaistuksen energiatehokkuudesta ja valaisinten kunnosta säästääksesi sähköä.

KUINKA VOIN SÄÄSTÄÄ SÄHKÖÄ KOTONA?

On olemassa useita tapoja, joilla voit säästää sähköä ja vähentää sähkönkulutustasi:

 1. Käytä energiansäästölamppuja tai LED -lamppuja, jotka kuluttavat vähemmän sähköä kuin perinteiset hehkulamput.

 2. Sammuta valot ja muut laitteet, kun niitä ei käytetä.

 3. Käytä sähkölaitteita ja -vastuksia, jotka ovat tehokkaita energiankulutuksessa.

 4. Sammuta televisio, tietokone ja muut laitteet, kun et ole niitä käyttämässä.

 5. Säädä jääkaappisi ja pakastimesi lämpötilaa oikealle tasolle.

 6. Huuhtele astiat kuumalla vedellä ja käytä astianpesukonetta vain täysin täynnä.

 7. Käytä kuivausrumpua tai pyykinpesukonetta vain täysinä.

 8. Käytä keittiölaitteita, kuten uunia ja liesiä, tehokkaasti ja minimoi niiden käyttö.

Toivottavasti nämä vinkit auttavat sinua säästämään sähköä!

KRISTALLIKRUUNUN PUHDISTAMISESTA

Hei kaikki kristallikruunun ystävät! Tänään haluan jakaa teille vinkkejä kristallikruunun puhdistamiseen.

Kristallikruunu on kaunis ja henkilökohtainen esine, jonka omistajat haluavat usein pitää siistinä ja kirkkaana. Onneksi kristallikruunun puhdistaminen on helppoa, kunhan noudatat oikeita vinkkejä.

Ensinnäkin, älä koskaan puhdista kristallikruunua kemiallisilla puhdistusaineilla tai hankaavilla aineilla. Nämä voivat vahingoittaa kristallia ja saada sen hankautumaan. Sen sijaan, käytä pehmeää liinaa ja lämmintä vettä puhdistamiseen. Lisää veteen hieman astianpesuainetta, jotta saat liinan pyyhkimään pois pölyä ja roskia.

Toiseksi, älä koskaan anna kristallikruunun riipua märkänä. Kuivaa se huolellisesti pehmeällä liinalla sen jälkeen, kun olet puhdistanut sen. Tämä auttaa estämään homehtumista ja homeen kasvua kristallikruunussa.

Lopuksi, jos säilytät kristallikruunua muualla kuin katossa suojaa se suoralta auringonvalolta ja kosteudelta. Nämä tekijät voivat vahingoittaa kristallia ja tehdä siitä huurtuneen näköisen. Säilytä kristallikruunu esimerkiksi pehmeässä liinassa ja/tai kotelossa, jotta se säilyy kauniina pitkään.

Toivottavasti nämä vinkit auttavat sinua pitämään kristallikruunusi kauniina ja kirkkaana. Muista puhdistaa se säännöllisesti ja säilyttää se oikein, niin saat nauttia sen kauneudesta pitkään.

Ote artikkelista rakennaoikein.fi sivulta Rakenna Oikein -lehdestä

Tapio Rajala näkee usein, että valaisimia on joissain vaiheessa korjattu tai yritetty korjata omin päin. Mukaan mahtuu varsinaisia kauhukuviakin, eivätkä sähköalan ammattilaisetkaan välttämättä osaa tehdä asioita oikein.

– Joka ei ole erikoistunut valaisimiin, ei huomaa tehdessään omia virheitään. Ammattitaidon puute näkyy läpivienneissä ja siinä, minkälaista johtoa tai osia on käytetty ja ovatko kiertymisen estot tai vedonpoistot paikallaan. Läpivientien eristykset on voitu tehdä ilman suojaholkkeja.

Jos kiertymisen esto puuttuu, niin käytön aikana lampun kiinnitys voi alkaa kiertyä ja hiertää rikki johdon eristystä.

– Lamppujen kiinnityskantoja myydään irto-osina, eikä huomata, että pitäisi hankkia myös sisäiset eristeet, jotta kokonaisuus olisi nykymääräysten mukainen.

Antiikki & Design -lehden 03/2019  juttu Mestari Tapiosta

Juttu 1 1.6.2017

Valinte -jalkalamppu

Ensimmäinen jutun aihe koskee, kuinkas muuten, valaisinta.   Facebook -sivun Rakasta Vanhoja Valaisimia kautta tuli kysely Valinten jalkalampusta. 

Omistaja on tiedustellut useammalta taholta, että minkä arvoinen valaisin on ja miltä vuosikymmeneltä, kuka on muotoillut valaisimen ja muutakin historiaa.

Valitettavasti hän ei ole saanut tietoa mistään.

Valaisin oin malliltaan Valinte 21078.  Ohessa kaunottaren kuva:

valinte21078.jpg

Mikäli tiedät jotain tästä valaisinmallista, niin laita viestiä Facebook -sivun Rakasta Vanhoja Valaisimia kautta vaikka otsikolla "Valinte Jalkalamppu".

Juttu 2 17.7.2017:

LASIKUVUT  VALAISIMEN  KORJAUKSEN  YHTEYDESSÄ

Useinhan on niin, että löytyy se ihana vanha lamppu joko perimällä tai muuten vain ja siinä on hienot lasiset kuvut tallella ja ehjinä.  Lisäksi on usein niin, että samanlaisia kupuja ei sitten millään löydy koko maailmasta ja juuri ne kuvut ovat iso syy, miksi valaisin on hankittu.

Sen vuoksi esitämme pienenpienen toivomuksen Teille, Arvokkaat Asiakkaamme, että mikäli saatte kuvut irti helposti ja tunnette, että saatte ne irti ja takaisin paikoilleen ilman, että tapahtuu vahinkoa, niin ottaisitte kuvut pois kuljetuksen ajaksi tai jättäisitte kuvut kotiin säilytykseen.
Mikäli haluatte, että kuvut pestään tai sitten jostain syystä haluatte, että irroitamme ne pajalla, niin toki sen me teemme.  Pesuunkin ne voi tuoda irrallaan, hyvin pakattuina.
Useasti on kuitenkin niin, että kunnostaminen vaatii sitä, että kuvut ovat mukana, mutta siinäkin tapauksessa kaikkein turvallisinta olisi irrottaa ne ja pakata erikseen.
Se siitä kupujensuojeluoperaatiosta.
Usein on myös tarvetta löytää rikkoontuneen tilalle uusi (tai oikeastaan vanha) ja mielellään juuri samanlainen.  
Hyvänä uutisena voisi sanoa, että joitain malleja tehdään vielä, joskin mallit tuntuvat harvenevan vuosi vuodelta.  Ja huonona uutisena tietenkin, että vanhoja kupuja on aina vain hankalampi löytää.  Ja varsinkin, jos malli pitää olla juuri sama, väritys samanlainen jne..
Usein varsinkin väritys on ongelma, koska valaisin on saattanut koko ikänsä olla samalla paikalla ja esimerkiksi aina samat kuvut ikkunaan päin, jolloin väri on UV:n (ultraviolettivalon) vuoksi päässyt muuttumaan vaaleammaksi kuin muut kuvut.
Myös eri sarjoina ja eri aikoina valmistetut kuvut ovat eri värisiä tai ennemminkin eri sävyisiä.  Varsinkin jos puhutaan vaaleista, valkoisen tai beigen (beessin?) värisestä lasista.
Kuitenkaan ei kannata toivoaan menettää.  
Vierailemalla Pannuhuoneella ja ottamalla vanhan kuvun mukaan, voi aina yrittää löytää sopivan. Takuuta löytämisestähän ei voi antaa.
 
Kannattaa myös pyöriä kirppiksillä, vanhojen tavaroiden kaupoissa ja valaisinliikkeissä.
Juuri samanlaisten kupujen etsiminen voi olla mukava joskin vähän työläs seikkailu  teollisuusmuotoilun historiassa ja muutenkin voi antaa uuden perspektiivin vanhojen kauniiden esineiden säilyttämisestä.
Vinkki tähän loppuun:  mieti, voisiko koko kupusarjan vaihtaa hieman toisenlaisiin tai vallan ihan erilaisiin niin, että esim. jos on tarve yhdelle kuvulle viisihaaraisessa valaisimessa ja löytyy viiden ehjä sarja, niin anakin voi ehdottaa kauppiaalle vaihtokauppaa.  Se on sitten neuvottelukysymys, suostuuko kauppias ja millä hinnalla... :-)
.
.
.
Juttu 3     12.10.2017
Milanossa on joka kevät muotoilumessut ja siellä valaisinmessut Euroluce ja tietysti tänä vuonna Euroluce 2017.
Kuvagalleriassa on 111 kuvaa messuilta Reino Elialan ottamina ja sivun ylläpitäjän valitsemina.
On tärkeää pysyä trendeissä mukana ja seurata muotoilumaailman virtauksia ja koska Valaisinkorjaamo Pannuhuone myös valmistaa valaisimia, niin tietysti erityisesti seurataa juuri sitä mitä valaisinmaailmassa tapahtuu.
Vaikka työskentelemme vanhojen valaisimien parissa enimmäkseen, niin myös näistä uusista muotoilijoista voi nousta joskus "tynelleitä" ja silloin kannattaa tietää...
Katsokaa ja ihmetelkää.  Löytyy myös kuvia vuoden 2013 -näyttelystä.
.
.
.
.
Juttu 4      28.02.2020
MAALARIT TALOSSA!
Tilanne on varmaan tuttu monessa remppa- ja rakennuskohteessa, että maalarit tulevat vauhdikkaasti taloon tai itse innokkaasti tartut pensseliin tai telaan.  Ja jälkeä alkaa tulla nopeammin kuin uskoitkaan.  Haalarit siis päälle ja joko uudistamaan värejä ja tunnelmia tai muuten vaan korjaamaan rapistunutta katon maalia!
Kyllä on mukavaa saada uutta aikaiseksi.   Mutta..., olitkos ajatellut mitä tehdään niille lukuisille valaisimille tai sille vanhalle ja kenties arvokkaallekin kruunulle (se selvisi sinulle myöhemmin...Tynell, tms.), jotka katossa riippuvat.  Olisiko niidenkin aika saada tyylikäs beessi pintaansa?  Veikkaanpa, että et ajatellut ihan niin radikaaleja muutoksia sisustukseen, vai kuinka?  
Kun odottelet niitä maalareita tai kokoat itseäsi ahkeroimaan sutihommiin, niin teeppä itsellesi palvelus,  että astut pienen askeleen mukavuusalueeltasi ja komennat napakasti maalareita tai itseäsi, että irrotat valaisimet katosta ennen ensimmäistäkään pensselin vetoa tai rissan pyöräytystä.  Sitten kun valaisinta joudutaan (ennemmin tai myöhemmin) kunnostamaan, vaihtamaan sähköistystä tai muuten vaan puhdistamaan, esimerkiksi hienoa kattokuppia, valaisimen satavuotisia lasikupuja tai Böömin kristalleja, niin maalivalumat ja pirskottunut maali ovat vaivalloisia poistaa ja altistavat herkät pinnat syöpymiselle tai puhdistamisen jäljille.  Ne aiheuttavat myös huoltotilanteessa työn lisääntymistä ja sitä kautta kohonneita kustannuksia.
Siis irrota valaisimet katosta ennen maalausta!
Ole varovainen sähköjen kanssa!  Ennenkuin irrotat tai irrotutat valaisimet, katkaise virrat sulaketaulusta asti.  Varsinkin vanhoissa taloissa voi virtaa olla johtimissa vaikka katkaiset virran seinäkytkimestä.
Aina käytä ammattimiestä apuna, jos olet vähänkin epävarma, kuinka tulisi toimia.  Neuvoja löydät myös TUKES  -sivuilta.
.
.
.
.
Valaisimien korjausta Tampereella, vanhojen valaisimien korjausta Tampereella, vanhojen lamppujen korjausta, lamppujen korjausta, valaisimien valmistusta, vanhojen kristallikruunujen kunnostusta Tampereella, kristallikruunujen puhdistusta Tampereella, kristallikruunujen kunnostusta Tampereella, kunnostettujen vanhojen  valaisimien myyntiä Tampereella, valaisimien varaosia, valaisintarvikkeita
Valaisinkorjaamo Pannuhuone Hatanpäällä Tampereella